Akademik Yönetim

Değerli Dostlar,

Yıldız Teknik Üniversitesi’nin dününü, bugünü ve yarınını kısaca sizlere anlatmayı hedeflediğimiz bu kurum profili çalışmasını eline alan herkesin, dünyanın tarihte hiç görülmemiş bir şekilde değişim geçirdiğinin farkında olduğuna eminim. Bu nedenle sizlerin zaten bizzat gözlemlediğiniz, yaşadığınız, hatta ön ayak olduğunuz bu gelişmelerin detaylarına girmeye niyetim yok.

Adına ister dijitalleşme deyin ister yapay zekâ çağı ister 4.0 endüstri dönemi; ülkelerin, kurumların veya bireylerin bu değişime ayak uydurması gerekliliğini geride bırakalı çok oluyor. Bugünden sonra belirleyici olanın, bu değişime ayak uydurmak değil, değişimin hızı ile aynı hızda hareket etmek olduğunu düşünüyorum.

Yıldız Teknik Üniversitesi bundan tam 110 yıl önce, 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla, bugünküne benzer bir değişimin yaşandığı bir dönemde, bu toprakların değişen çağa ayak uydurması amacıyla kurulmuştu. 100 yılı aşkın bilgi birikimi, tecrübesi, insan değeri ile bugün artık değişimi bizzat gerçekleştiren bir kurum olmaktan gurur duyuyoruz.

Üniversitemiz artık sadece mühendislik, mimarlık, sanat, ekonomi ya da işletme eğitimiyle değil, disiplinler arası yaklaşımıyla güncel “dünya sahnesi”nde değişime liderlik eden araştırma kurumlarının, üniversitelerin arasında, her alanda söyleyecek sözü olan bir kurum olarak konumlanıyor.

Asıl varoluş amacımız olan eğitimlerimizi ve öğretimlerimizi bu vizyon ile gerçekleştirirken, ülkemize sosyal, toplumsal ve ekonomik olarak katkı sağlamak amacıyla çağdaş bilgiyi teknolojik yöntemler üreterek geliştiriyoruz. Gerek Davutpaşa gerekse Yıldız Kampüsümüzün yaşayan, sürdürülebilir ve engelsiz bir kampüs yaklaşımımızın somut örnekleri olduğunu düşünüyorum.

Kaynak verimliliği ve sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsendiği, çevreye duyarlı projelerin teşvik edildiği kampüsümüzde Türkiye Sıfır Atık Politikası ve Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) çerçevesinde kurduğumuz Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile İstanbul’daki ilk “Sıfır Atık Sertifikası”na sahip devlet üniversitesi olduk. Tarihin izlerini taşıyan, doğa dostu, modern kampüsümüz Davutpaşa’da, Üniversitemize ait teknik ekiplerce kullanılan birçok elektrikli araç bulunuyor. Yapmış olduğumuz uygulamalar ile sıfır emisyonlu araç kullanımı da yaygınlaşıyor. Kampüs içi ulaşım ağırlıkla kolaylıkla ulaşılabilen elektrikli scooterlar ile sağlanıyor.

Üniversitemizin 20 tematik araştırma grubu, 28 araştırma ve uygulama merkezi, uluslararası standartlarda donatılmış 300’den fazla araştırma laboratuvarında her gün, her saat gerçek yaşam problemlerine çözüm üretme çalışmalarımızı başta Davutpaşa olmak üzere tüm kampüslerimizde hayatı kolaylaştırmak, gezegene olumsuz etkimizi en aza indirmek ve farklı düşünceleri, yaklaşımları tetiklemek için kullanıyoruz.

Son 25 yılda, üniversiteleri değiştiren, bu kurumları bilginin üretildiği yerin yanında, bilgiyi tatbik eden kurumlar haline getiren en büyük kavram, girişimci üniversite modeli oldu. Bu kavram, üniversiteleri öğrencilerini hayata daha iyi hazırlamanın yanında, içinde bulunduğu toplumu ekonomik, toplumsal ve sosyal olarak ileriye taşıyacak konularda da sorumluluk almaya yöneltti. Üniversitemiz de bu süre içinde, teori ile pratiğin buluştuğu, yaparak öğrenme bilincinin geliştiği, bu anlayışın ülkemizde en iyi uygulandığı üniversitelerden biri oldu.

Prof. Dr. Tamer YILMAZ
Rektör






Prof. Dr. Umut Rıfat TUZKAYA
Yönetim Rektör Yardımcısı



Prof. Dr. K. Nur BEKİROĞLU
Eğitim-Öğretim Rektör Yardımcısı




Prof. Dr. Bestami ÖZKAYA
Araştırma-Planlama Rektör Yardımcısı


Prof. Dr. Uğur Doğan
Bilgi İşlem, Alt Yapı ve Planlama Rektör Yardımcısı