Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Modernite ve Tüketim ToplumuITB322033300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce)
Seçmeli @ Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Lisans Programı (%30 İngilizce)
Seçmeli @ Mekatronik Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Matematik Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ İstatistik Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Çevre Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Endüstri Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı
Seçmeli @ Müzik Toplulukları Lisans Programı
Seçmeli @ Duysal (Ses) Sanatları Tasarımı Lisans Programı
Seçmeli @ Şehir ve Bölge Planlama Lisans Programı
Seçmeli @ Makine Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Fotoğraf ve Video Lisans Programı
Seçmeli @ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Lisans Programı
Seçmeli @ Matematik Lisans Programı
Seçmeli @ Matematik Lisans Programı (2. Öğretim)
Seçmeli @ Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Programı
Seçmeli @ İnşaat Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Lisans Programı
Seçmeli @ İnşaat Mühendisliği Lisans Programı (İngilizce)
Seçmeli @ Fransızca Mütercim Tercümanlık Lisans Programı
Seçmeli @ Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Elektrik Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Elektronik & Haberleşme Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Harita Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Dans Lisans Programı
Seçmeli @ Mimarlık Lisans Programı
Seçmeli @ İktisat Lisans Programı
Seçmeli @ İşletme Lisans Programı
Seçmeli @ Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Lisans Programı
Ders KategorisiGenel Kültür Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik Birimİnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü
Dersin KoordinatörüSetenay Nil DOĞAN
Dersi Veren(ler)Setenay Nil DOĞAN, Ayşegül Baykan
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıSanayi devrimiyle başlayan seri üretim, modern toplumun vazgeçilmez süreci olan toplu tüketimin oluşması, şehirleşme bu dersin tarihi boyutunu ele aldığımız birinci bölümünü oluşturmaktadır. Yeni tüketim kalıpları, tüketici grupları, küreselleşme ve tüketim, arzuların akışkanlığı, tüketim üzerinden kimlik tanımları bugünü tüketim kavramı üzerinden anlamamızda bize ışık tutacak konular olacaktır. Tüketimin geleceği konusunda bugünü anlayarak yeni cevaplar aramak ise son bölümümüzü oluşturacaktır.
Dersin İçeriğiÇağdaş toplumu tanımlayan en önemli olgulardan bir tanesi tüketim olgusudur. Günlük hayatı analiz etmeye başladığımız zaman tüketim örüntülerinin hepsinin aslında ne kadar da doğal bir parçamız haline geldiğinin farkına varırız. Özellikle iletişim üretilenle tüketilen arasında oluşan vazgeçilmez bağı kuran birimdir. Bu dersimizin amacı öğrencilere Sanayi Devriminden bu yana süregelen arz ve talep arasındaki bilgilendirme süreçlerini tanımlamaları ve genel bir bakış açısı elde etmelerini sağlamaktır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Mary Douglas, Baron Isherwood, Tüketimin Antropolojisi, Dost Yayınları, 1999.
  • Robert Bocock, Tüketim, Dost yayınları, 1997
  • Deniz Kandiyoti, Ayşe Saktanber, Kültür Fragmanları: Türkiye'de Gündelik Hayat, Metis yayınları, 2003.
  • Banu Dağtaş, Erdal Dağtaş, Medya, Tüketim Kültürü ve Yaşam Tarzları, Ütopya Yayınevi, 2009.
  • Hakan Övünç Ongur, Tüketim Toplumu, Nevrotik Kültür ve Dövüş Kulübü, Ayrıntı Yayınları, 2011.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler Sanayi Devriminden bu yana süregelen arz ve talep arasındaki bilgilendirme süreçlerini anlar
  2. Öğrenciler modern dönemde tüketim olgusunun tarihsel boyutunu anlar
  3. Öğrenciler yeni tüketim kalıpları, tüketici grupları, küreselleşme ve tüketim, arzuların akışkanlığı, tüketim üzerinden kimlik tanımları kavramlarıyla bugünü tüketim kavramı üzerinden anlar
  4. Öğrenciler modern dünyanın tüketim terminolojisini öğrenir
  5. Öğrenciler akademik seviyede bir ödev hazırlamasını öğrenir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Giriş, dersin tanıtılmasıDers kitabının ilgili bölümü
2Tüketimin Tarihi IDers kitabının ilgili bölümü
3Tüketimin Tarihi IIDers kitabının ilgili bölümü
4Modern Dönemde Tüketim IDers kitabının ilgili bölümü
5Modern Dönemde Tüketim IIDers kitabının ilgili bölümü
6 Yeni Tüketim ŞekilleriDers kitabının ilgili bölümü
7Yeni Tüketim GruplarıDers kitabının ilgili bölümü
8Küreselleşme ve Tüketim IDers kitabının ilgili bölümü
9Ara Sınav 1
10Küreselleşme ve Tüketim IIDers kitabının ilgili bölümü
11Kimlikler ve Tüketim IDers kitabının ilgili bölümü
12Kimlikler ve Tüketim IIDers kitabının ilgili bölümü
13Projelerin tartışılmasıDers kitabının ilgili bölümü
14Projelerden sunumlarProjeler
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım1310
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler125
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar125
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması18
Sınıf Dışı Ders Çalışması132
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler16
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)14
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)14
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok