Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Biyomühendislikte Mikrobiyoloji BYM333135300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimBiyomühendislik Bölümü
Dersin KoordinatörüAzime Erarslan
Dersi Veren(ler)Emrah Şefik Abamor, Azime Erarslan
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin amacı; mikrobiyolojinin önemini insan sağlığı ve biyomühendislik açısından açıklamak, mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkları ve bu hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgili teorik bilgiler vermektir.
Dersin İçeriğiMikroorganizmalar ve Mikrobiyoloji / Mikroskoplar-Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç ve Cihazlar / Mikrobiyolojinin gelişimi / Hücre Bilgisi, Prokaryotik ve ökaryotik hücreler / Mikroorganizmaların sınıflandırılması / Sterilizasyon-Dezenfeksiyon / Antimikrobiyal İlaçlar / Bakteriler, Virüsler, Funguslar, Parazitler (Genel yapıları) / Mikroorganizmaların gelişimi ve beslenme ihtiyaçları / Mikrobiyolojik tanı yöntemleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case, Microbiology an Introduction, sixth edition, Addison Wesley Longman, 1997.
  • Gariel Bitton, Wastewater Microbiology, Wiley-liss press, 1994.
  • R. K. Robinson, Daily Microbiology, volume 1 ve volume 2, Elsevier applied science publishers, 1985.
  • Janet E.L. Corry, G.D.W. Curtis, Rosamund M. Baird, Culture Media for Food Microbiology, Elsevier, 1995.
  • Olga Fassatiova, Moulds and filamentous fungi in technical microbiology, Elsevier,1986.
  • John P. Harley, Lansong M. Prescott, Laboratory exercises in microbiology, WM.C. Broown Publishers, 1990.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji hakkında temel bilgiler edinecekler.
  2. Öğrenciler mikrobiyoloji ile ilgili son çalışmaları araştırabilecek ve son gelişmeleri takip edebilecekler
  3. Öğrenciler mikroorganizma kültürü için gerekli temel materyalleri öğrenecekler
  4. Öğrenciler mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinecekler.
  5. Öğrenciler antibiyotik direnç mekanizmalarını öğrenecekler.

Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi

DÖÇ-1DÖÇ-2DÖÇ-3DÖÇ-4DÖÇ-5

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Bakterilerin yapısı, özellikleri ve normal flora üyeleriDers Kitapları
2PatogenezDers Kitapları
3Antimikrobiyal ilaçlar ve etki mekanizmalarıDers Kitapları
4Sterilizasyon-DezenfeksiyonDers Kitapları
5Gram pozitif bakteriler Ders Kitapları
6Gram negatif bakterilerDers Kitapları
7Virüslerin yapı ve özellikleriDers Kitapları
8Ara Sınav 1
9Tıbbi Öneme Sahip DNA virüsleriDers Kitapları
10Tıbbi Öneme Sahip RNA virüsleriDers Kitapları
11Mikolojiye GirişDers Kitapları
12Parazitolojiye GirişDers Kitapları
13Sunum
14Sunum
15Final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati113
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması153
Derse Özgü Staj
Ödev14
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)135
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok