Dersin Amacı | Anadolu’daki geleneksel yerleşimlerin genel özelliklerini ve yerleşimi oluşturan konutların mimari biçimlenişlerini incelemek, tanıtmak, korunma sorunlarını saptamak ve çözüm önerileri sunmaktır. |
Dersin İçeriği | Terminoloji, yöresel mimariye ilişkin kavramların açıklanması/Anadolu’daki yöresel yerleşimlere ve farklılaşmalara genel bir bakış/ Marmara bölgesinden yöresel yerleşim örnekleri ve konutlar / Batı ve Orta Karadeniz Bölgesi yerleşimlerinden örnekler/Doğu Karadeniz Bölgesi/ Kuzey Anadolu Bölgesi/ Batı Anadolu/ Ege Sahili ve Adalar’ / Bodrum’da geleneksel konutlar / Toros yaylaları/ Akdeniz Bölgesi/ Ankara ve civarında geleneksel konutlar / İç Anadolu/ Kayseri, Kayseri’nin doğusu ile Van arasında kalan bölge/ Doğu Anadolu Bölgesi / Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yöresel yerleşimlerden örnekler ve konutlar. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | - A. Erdem, Göynük Tarihsel Siti Dini ve Sivil Mimarlık Ürünleri, Koruma Sorunları ve Yeni Yapılanma Koşulları YTÜ, FBE, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul,1997.
- A. Erdem, Kula Tarihsel Sit, Sivil Mimarlık Örnekleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma, İDMMA, FBE, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 1983.
- A. Batur, Doğu Karadeniz’de Kırsal Mimari, Mas Matbaacılık, 2005.
- D.Binan, Güzelyurt Örneğinde Kapadokya Bölgesi Yığma Taş Mimarisinin Korunması İçin Bir Yöntem Araştırması, YTÜ, FBE, Doktora Tezi,İstanbul, 1994.
- Doğan Kuban, Türk Hayat’lı Evi, Ziraat Bankası Kültür Yayınları, İstanbul, 1993.
- F. Alioğlu, Mardin Şehir Dokusu ve Evler, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul,2000.
- H.Önel, Ahşap ve Yurdumuzda Yöresel Uygulamalar, İDMMA Mimarlık Bölümü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, 1975.
- M.Akok, Ankara’nın Eski Evleri, Ankara Etnografya Müzesi Yayınları, Ankara, 1951.
- Reha Günay, Türk Ev Geleneği ve Safranbolu Evleri, YEM Yayınları, İstanbul, 1999.
- Reha Günay, Elmalı ve Yöresel Mimarlığı, Ege Yayınları, İstanbul, 2008.
- R. Kafesçioğlu, Kuzeybatı Anadolu’da Ahşap Ev Yapıları, İTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1955.
- S. H. Eldem, Türk Evi, Osmanlı Dönemi, Cilt I,II,III TAÇ Vakfı Yayınları, İstanbul, 1984-1987.
- N. Fersan, Küçük Anadolu Kentlerinde Tarihsel Dokunun Korunması İle İlgili Bir Yöntem Araştırması (Kula Örneği) İTÜ, FBE Doktora Tezi,İstanbul,1980.
- B. Alper, Kemaliye (Eğin) Yerleşme Dokusu ve Evleri Üzerine Bir Araştırma, İTÜ, FBE, Yayınlanmamış Doktora Tezi,İstanbul,1990.
- S.Aktüre, 19. Yüzyıl Sonunda Anadolu Kenti Mekansal Yapı Çözümlemesi, ODTÜ Yayınları, Ankara,1981.
- Ş.Öymen Gür, Doğu Karadeniz Örneğinde Konut Kültürü, YEM yayınları,İstanbul,2000.
- N. Sönmez, Bergama Evleri, Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Yayınları,Bergama Belleten Sayı 8, Bergama, 1991.
- V. İmamoğlu, Geleneksel Kayseri Evleri, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Yayınları,Ankara,2006.
- DİĞER KAYNAKLAR
- A. Erdem, R. Özakın, U. Yergün “Ayvalık (Balıkesir) Alibey/ Cunda Adası Kentsel Mimarlık Envanteri 2005-2006“, TÜBA Kültür Envanteri Dergisi -Journal of Cultural Inventory, Sayı 2007/6, İstanbul, 2008, s. 77-99.
- A.Erdem, R. Özakın, “Ormana Houses and Repair Techniques”, First International RILEM Symposium on Site Assesment of Concrete, Masonry and Timber Structures SACOMaTiS 2008, Volume:2, Varenna, Italy, 01-02 September2008, s.1003-1012.
- İLGİLİ ARAŞTIRMA MAKALELERİ
|