Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
---|---|---|---|---|---|---|
Gıda Kimyası | FBO4452 | 2 | 5 | 2 | 0 | 0 |
Önkoşullar | Yok |
---|
Yarıyıl | Bahar |
---|
Dersin Dili | Türkçe |
---|---|
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | |
Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
Dersi Sunan Akademik Birim | Fen Bilgisi Eğitimi |
---|---|
Dersin Koordinatörü | Aslı GÖRGÜLÜ ARI |
Dersi Veren(ler) | Aslı GÖRGÜLÜ ARI |
Asistan(lar)ı | Gülbin Özkan |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı gıda bileşenlerini, bu bileşenlerin özelliklerini, kimyasal yapılarını ve bu bileşenlerde meydana gelen değişmeleri öğretmektir |
---|---|
Dersin İçeriği | Su ve özellikleri, Gıda Maddelerinde Karbonhidratlar, Karbonhidratların Yapısı, Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonları, Gıda Örneklerinde Proteinlerinler, Proteinlerinler Yapısı ve Fonksiyonları, Enzimlerin Yapısı, Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonları,Alkoller ve Alkaloidler, Gıdalarda Saklama Yöntemleri, Toksik Maddeler ve Kontaminantlar. |
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıdaların içeriklerini bilecek
- Öğrenciler gıda bilinci kazanacak
- Öğrenciler gıda bileşimlerini etkileyen faktörleri bilecek
- Öğrenciler gıda bileşenlerinin vücuttaki fonksiyonlarını bilecek
- Öğrenciler farklı besin maddelerindeki kimyasal reaksiyonları bilecek
- Öğrenciler enzimlerin özelliklerini ve gıdalardaki fonksiyonlarını bilecek
- Öğrenciler gıda saklama yöntemlerini bilecek
Ders Öğrenim Çıktısı & Program Çıktısı Matrisi
DÖÇ-1 | DÖÇ-2 | DÖÇ-3 | DÖÇ-4 | DÖÇ-5 | DÖÇ-6 | DÖÇ-7 | |
PÇ-1 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-2 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-3 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-4 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-5 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-6 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-7 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-8 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-9 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-10 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-11 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-12 | - | - | - | - | - | - | - |
PÇ-13 | - | - | - | - | - | - | - |
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Su ve özellikleri | İlgili Kaynaklar |
2 | Gıda Maddelerinde Karbonhidratlar | İlgili Kaynaklar |
3 | Karbonhidratların Yapısı | İlgili Kaynaklar |
4 | Karbonhidratların Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
5 | Gıda Maddelerinde Lipidlerin Yapısı ve Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
6 | Gıda Örneklerinde Proteinler | İlgili Kaynaklar |
7 | Proteinlerin Yapısı ve Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
8 | Ara Sınav 1 | |
9 | Enzimlerin Yapısı | İlgili Kaynaklar |
10 | Vitamin ve Minerallerin Yapıları ve Fonksiyonları | İlgili Kaynaklar |
11 | Toksik Maddeler ve Kontaminantlar | İlgili Kaynaklar |
12 | Alkoller ve Alkaloidler | İlgili Kaynaklar |
13 | Gıdalarda Saklama Yöntemleri | İlgili Kaynaklar |
14 | Genel tekrar | İlgili Kaynaklar |
15 | Final |
Değerlendirme Sistemi
Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
---|---|---|
Devam/Katılım | ||
Laboratuar | ||
Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Derse Özgü Staj | ||
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
Ödev | 1 | 20 |
Sunum/Jüri | ||
Projeler | ||
Seminer/Workshop | ||
Ara Sınavlar | 1 | 40 |
Final | 1 | 40 |
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
TOPLAM | 100 |
AKTS İşyükü Tablosu
Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 2 | |
Laboratuar | |||
Uygulama | |||
Arazi Çalışması | |||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 13 | 5 | |
Derse Özgü Staj | |||
Ödev | 1 | 10 | |
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
Projeler | |||
Sunum / Seminer | |||
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 20 | |
Toplam İşyükü : | |||
Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
AKTS Kredisi : |
Diğer Notlar | Yok |
---|